Maatregelen
De volgende maatregelen kunnen ervoor zorgen dat het met uw bedrijf weer de goede kant op gaat.
Maatregel 1
Breng uw voorraden terug als deze te groot zijn
Vanzelfsprekend geldt deze maatregel met name voor productiebedrijven, groothandels en detailhandels. Door een te grote voorraad dreigt een liquiditeitstekort. Zorg in deze situatie voor het terugbrengen van uw voorraden. Bijvoorbeeld door het organiseren van een verkoopactie.
Maatregel 2
Breng uw kosten terug tot een noodzakelijk niveau
Maak bij uw kosten onderscheid tussen uw productiekosten en overige kosten. De overige kosten zijn kosten die worden gemaakt om uw bedrijf draaiende te houden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld administratiekosten, huisvestingskosten maar ook kosten van abonnementen, enzovoort.
Maatregel 3
Verkoop indien mogelijk zoveel mogelijk uw vaste activa
Wellicht kunt u de verkoop van vaste activa (bijvoorbeeld eigen bedrijfsauto’s of eigen machines) overwegen in ruil voor huur of lease. Dit is vorm van herfinanciering waarmee u uw financieringspositie (zeker voor de korte termijn) aanmerkelijk kunt verbeteren.
Maatregel 4
Zorg voor een tijdelijke extra financiering
Het kenmerk van een bedrijf dat in problemen dreigt te raken, is vaak liquiditeitskrapte vanwege te hoge maandelijkse lasten. Als uw teruglopende omzet tijdelijk is, kunt u overwegen om het benodigde werkkapitaal tijdelijk (gedeeltelijke) te financieren.
In verband met de coronacrisis zijn hiervoor bijzondere maatregelen in het leven geroepen. Stem dit af met uw bank.
Maatregel 5
Maak een plan voor uw crediteuren
Door spanning en onwetendheid zijn ondernemers vaak geneigd om juist datgene te doen wat ze beter niet kunnen doen: proberen met loze beloftes en het voeren van een ad-hoc crediteurenbeleid ‘de druk van de ketel te houden’. Onder druk doen ondernemers vaak beloftes aan crediteuren die zij niet kunnen nakomen! Dit gedrag roept dan extra irritatie op bij crediteuren waardoor u het vertrouwen van uw crediteuren verliest. Als uw crediteuren het beeld krijgen dat ze door u ‘aan het lijntje worden gehouden’, kan dit onnodig leiden tot faillissementsaanvragen en beslagen in een periode waarin herstel van uw bedrijf nog mogelijk is.
Maatregel 6
Maak een liquiditeitsplan
Stel een nieuw liquiditeitsplan op, op basis van de huidige situatie. Een liquiditeitsplan is een overzicht waarop per periode de inkomsten en uitgaven van uw bedrijf is begroot. U kunt in zo’n plan precies zien welke gelden u wanneer kunt aanwenden om uw crediteuren te betalen. Wij kunnen u daarbij helpen.
Adviezen
Let op de volgende adviezen om uw bedrijf ‘op de rails te houden’:
- Besteed voldoende aandacht aan uw administratie en uw jaarcijfers. Bedenk dat deze zaken behoren tot de belangrijkste onderdelen van uw bedrijf.
- Reserveer in overleg met uw accountant tijdig en voldoende geld voor het betalen van belasting en sociale premies. Juist nu biedt de belastingdienst extra mogelijkheden voor uitstel van betaling.
- Kijk uit met het aannemen van (te grote) opdrachten die de capaciteit van uw bedrijf te boven gaan. Een grote order levert u veel werk en winst als alles goed gaat. Het levert u ook risico’s op in de vorm van een debiteurenrisico en het risico van het plotseling wegvallen van een grote omzet. Dit geldt ook voor nieuwe onbekende klanten.
- Wees u ook bewust van een mogelijk lastige situatie waarin uw opdrachtgevers zitten. Maak goed afspraken over betalingsvoorwaarden.
- Ken uzelf en uw eigen beperkingen. U kunt als ondernemer niet alles zelf uitvoeren. Besteed de zaken uit die u beter aan een ander kunt overlaten.
- Ken uw markt. Is er nog voldoende vraag naar uw product? Stop tijdig met activiteiten waarop de markt niet meer zit te wachten. Speel steeds weer tijdig in op nieuwe behoeften in de markt waar uw bedrijf aan kan voldoen.
- Blijf altijd uw post beantwoorden. Als u aanmaningen negeert, vergroot u alleen maar uw problemen. Ga praten met uw crediteuren en leg ze een voorstel voor om gefaseerd te komen tot betaling van openstaande facturen.
- Wees en blijf vooral eerlijk. U hebt de steun van uw crediteuren hard nodig bij het overleven van een financieel moeilijke periode.
- Let in verband met bestuurdersaansprakelijkheid op uw meldingsplicht bij de belastingdienst en uitvoeringsinstanties als u de door hen opgelegde aanslagen niet meer kunt voldoen.
Dit zijn zo maar een aantal tips. Blijft u vooral goed nadenken over uw risico’s, uw mogelijkheden en kansen.