Hoe kwam je op het idee om een eigen bedrijf te beginnen?
“Ik heb het syndroom van Usher, een progressieve oog- en oorziekte. Uiteindelijk zal ik blind worden. Toen ik 26 jaar geleden die diagnose kreeg, was ik net begonnen bij de Jaarbeurs. Ik wilde carrière maken, stond op het punt om te gaan trouwen. Ik was een jongeman in de bloei van mijn leven, nu viel mijn toekomst ineens weg. Dat was een enorme klap. Gelukkig kreeg ik bij de Jaarbeurs alle ruimte om me te ontwikkelen binnen het bedrijf, waardoor ik het uiteindelijk tot beursmanager heb geschopt.
Ik realiseerde me wel dat gaandeweg steeds moeilijker zou worden om visueel werk te doen. Daarom heb ik gekeken naar wat ik nog wel goed kan. En dat is mensen verbinden en coachen. Ik ben opleidingen gaan volgen, waaronder NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en CGT (Cognitieve Gedrag Therapie ). En heb uiteindelijk op mijn 48’ste de stoute schoenen aangetrokken om een eigen coachingspraktijk te starten op een mooie locatie in Doorn.
Sinds kort word ik bij de grotere projecten ondersteund door Erik Lankamp. We coachen mensen één op één, maar geven ook veel bedrijfstrainingen en presentaties.”
Waar ligt je kracht?
“Ik zorg voor daadwerkelijke gedragsverandering bij mensen met een visuele of auditieve beperking of een verslaving. En richt me daarnaast op mensen met relatieproblemen en personen die in het bedrijfsleven begeleiding nodig hebben. Wat die groepen verbindt is hun gedrag. Je wordt niet vanzelf geholpen, je moet je bewust worden van je eigen gedrag om iets te kunnen veranderen. Een betere cultuur begint bij jezelf. Doordat ik uit ervaring praat, nemen mensen dit snel van mij aan. Ik kan laten zien hoe het óók kan. Hoe slechter ik zie, hoe beter ik begrijp waar het echt om draait in het leven. Ik zie en hoor misschien slecht, maar ik ben wel heel gelukkig.”
Hoe blijf je zo positief?
“Mijn vooruitzichten zijn niet goed, maar daar kan ik niets aan veranderen. Waar ik wél invloed op heb, is hoe ik er mee omga. Je kunt omkomen in zelfmedelijden, óf denken dat je een verantwoordelijkheid naar jezelf en je omgeving hebt om door te gaan. Hoe uitzichtloos de situatie ook is, er zijn nog zoveel dingen die je wél kunt. NLP heeft me daarbij veel geholpen, het is echt mijn passie. Het heeft me geleerd dat het belangrijk is om te kijken waar je naartoe wilt, wat is je missie? Natuurlijk heb ik mijn moeilijke momenten, maar die kan ik gemakkelijk omzetten in positiviteit door te genieten van de dingen die ik nog wel heb, zoals een lieve vrouw, leuke kinderen en fijne collega’s. Dat geeft me energie.”
Ben je nooit bang dat je over je grenzen heen gaat?
“Sinds ik steeds vaker geconfronteerd word met mijn beperkingen, ben ik mij nog meer aan het inzetten om mensen te helpen hun doelen te realiseren. Ik vind het zo leuk om mensen te helpen dat ik het moeilijk vind om nee te zeggen. Mijn lichaam sputtert soms tegen, maar die gedrevenheid houd ik. Ik ben nog veel te jong om thuis te zitten.”
Hoe houd je dat vol?
“Humor maakt de situatie makkelijker, het zorgt ervoor dat je kunt relativeren. Ook in mijn werk maak ik daar veel gebruik van.
Welke mogelijkheden zie je om dingen te veranderen?
“Ik heb zelf veel baat gehad bij het gevoel dat ik serieus genomen werd. Mensen moeten niet alleen lichamelijk geholpen worden, maar ook mentaal. En daar draag ik aan bij. Gelukkig heb ik inmiddels een zeer sterk sensitief vermogen ontwikkeld, waardoor ik in staat ben feilloos aan te voelen waar het probleem zit bij mijn cliënten.”
Waarom Huibers?
Even een zijsprong naar de partij die jouw financiële reilen en zeilen in goede banen leidt. “Daar kan ik vrij kort in zijn. Niks anders dan lof voor Huibers. Zowel privé als zakelijk heb ik daar altijd een goede klik mee gehad. Zij snappen mijn bijzondere situatie en denken met mee. Huibers voert een open dialoog met de belastingdienst waardoor er voor mij altijd het best haalbare wordt uitgehaald.”