Terug naar Blogs

Op vakantie met een grotere auto van de zaak

Ed Snitselaar | 22-05-2022

Gaat u deze zomer met de auto van de zaak op vakantie? Niet met uw gebruikelijke auto van de zaak, maar met een grotere wagen die uw werkgever voor u bij de leasemaatschappij heeft geregeld.

Met die tijdelijke auto van de zaak gaat u bijvoorbeeld naar Frankrijk heen en terug ruim 1500 kilometer. Goed genoeg voor de bijtelling privégebruik auto. Krijgt u nu over de vakantieperiode voor twee auto’s de bijtelling: voor de reguliere auto van de zaak, én voor de tijdelijke grotere wagen (met een veel hogere catalogusprijs)?

In beginsel wél. Uw werkgever heeft u tijdelijk twee auto’s van de zaak ter beschikking gesteld, en als u met beide auto’s meer dan 500 kilometer privé op jaarbasis rijdt levert dat twee keer de bijtelling op.

Die dubbele bijtelling is natuurlijk niet redelijk. U heeft in de periode dat u de tijdelijke, grotere auto van de zaak ter beschikking had geen privé gebruik gemaakt van uw vaste auto van de zaak. De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen en de Belastingdienst hebben afspraken gemaakt om de dubbele bijtelling bij een tijdelijk vervangende auto van de zaak te voorkomen. U moet als automobilist de ‘Verklaring tijdelijk vervangend voertuig’ invullen en bij uw werkgever inleveren. Die moet dan tijdens de vakantieperiode de bijtelling berekenen over uw ‘vakantieauto’ en nadien weer over uw gebruikelijke auto van de zaak.

Kunnen wij u helpen bij het invullen van de ‘verklaring tijdelijk vervangend vervoer’ neemt u dan contact op.